STAD CENTRUM – Het raadsvoorstel ‘Almere stad zonder afval’ en het initiatiefvoorstel ‘Afval scheiden loont echt’ van Martine van Bemmel (D66) zijn afgelopen donderdag in de gemeenteraad nog niet in stemming gebracht.
Op initiatief van Marco de Kat (Leefbaar Almere) wordt met name het voorstel van D66 opnieuw geagendeerd, omdat het onvoldoende besproken is. Wethouder Frits Huis vertelde donderdag dat in Haven bij negen appartementencomplexen een pilot is gestart, waarbij vlak voor de flats inzameldepots zijn geplaatst. In korte tijd is aanzienlijk minder restafval ontstaan. “Wij voeren een intensieve communicatiecampagne in combinatie met kennisoverdracht en maatregelen”, zei de wethouder. “De resultaten zijn bemoedigend. In 2017 zal er een tussenevaluatie gehouden worden. Als blijkt dat het werkt, wordt dit verder uitgerold in de stad.”
Huis gelooft in persoonlijke motivatie en bewustwording van mensen. “Tachtig procent van de inwoners scheidt het afval uit overtuiging, niet vanwege financiële prikkels.” Dat laatste is wel terug te vinden in het initiatiefvoorstel ‘Afval scheiden loont echt’ van Van Bemmel, ook wel DIFTAR genoemd. Uitgangspunt hiervan is dat bewoners die weinig restafval aanbieden, beloond worden met een lagere rekening.
CDA en SP steunen het beleid van het college. Ook René Dekker (AP/OPA) zegt enthousiast te zijn geworden over de hoogbouw. GroenLinks vindt het initiatief van D66 mooi, maar volgens de partij is tariefdifferentiatie op dit moment nog niet aan de orde. De PvdA vindt DIFTAR op dit moment niet rijp genoeg.
Marcel Benard (ChristenUnie) sprak zijn waardering uit voor het voorstel van D66, maar het voorstel van het college ondersteunt hij niet. Paul van der Starre (VVD) betwijfelt of een intrinsieke hoge motivatie tot gedragsverandering leidt. Hij denkt dat juist een prikkel als DIFTAR nodig is om de doelstelling van 50 kg restafval per inwoner te halen. Marco de Kat (Leefbaar Almere) daarentegen gelooft niet in financiële prikkels.

Artikel geplaatst op: 22 juni 2016 in Almere DEZE WEEK