Afgelopen donderdag vond op initiatief van de PVV een debat over de Floriade plaats. Centrale vraag was of wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) de regie wel in handen heeft.

“Bij het aantreden van deze wethouder heeft de PVV voorgesteld om het dossier Floriade bij een andere collega onder te brengen, omdat er twijfels waren”, zegt Toon van Dijk.
De fractievoorzitter van de PVV heeft zich zichtbaar goed voorbereid. Hij praat zonder aarzeling en komt zelfverzekerd over. Van Dijk is van mening dat de onderhandelingen met camping Waterhout, restaurant Atlantis en jachthaven Haddock in de openbaarheid gevoerd moeten worden. Herrema ziet dat niet zitten. De wethouder krijgt bijval van burgemeester Franc Weerwind, die vindt dat bestuurlijke zaken in vertrouwelijkheid moeten en zullen plaatsvinden.
“Het is een spannend jaar voor de ondernemers, er ligt zelfs een onteigeningsbrief op de mat. Het Floriadegebied moet op tijd aan Rijkswaterstaat geleverd worden. De uitvoeringsfase is gestart”, zegt Herrema. Na een weifelende introductie, waarin hij af en toe hapert, lijkt hij zich te hervatten en zegt stellig dat er zeer zorgvuldig wordt omgegaan met de ondernemers. “Maar we hebben ook te maken met het publiek belang. En daar hoor ik u niet over praten. Daar sta ik voor en ik verwacht de PVV aan mijn zijde als het gaat om dat publiek belang.”
Van Dijk lijkt niet onder de indruk van de woorden van de wethouder. “Ik denk dat de democratische besluitvorming in deze stad gediend is met transparantie”, oordeelt hij. “Zaken zijn niet duidelijk. Hoe kan het dat de camping in de veronderstelling is geraakt dat er mogelijkheden waren tot inpassing in het Floriadegebied? En dat de wethouder zegt dat dit niet zo is?” Herrema antwoordt dat hij meerdere malen aan de camping kenbaar heeft gemaakt dat inpassing niet mogelijk is en dat er nu een goede plek elders in de stad is gevonden.
Herrema krijgt steun van Jan Lems (D66), die zich eraan ergert dat de PVV continu bezig is om de onderhandelingspositie onderuit te halen. “Er is geen twijfel over de regie van de wethouder”, zo steekt Lems de wethouder een hart onder de riem.
De raad, die in een eerder stadium positief was over het feit dat de PVV de Floriade agendeerde, steunt Van Dijk niet. De grootste fractie staat er vanavond alleen voor.