Wat komt er nu weer uit de hoge hoed?

De ChristenUnie heeft het College verzocht om een integrale mijlpalenplanning voor de Floriade 2022 op te stellen. Die planning werd donderdagavond 6 april aan de gemeenteraad gepresenteerd in de vorm van een PowerPointpresentatie met allerlei schema’s. Alhoewel de raadsleden blij zijn met de planning, geven ze bijna allemaal aan het op prijs te stellen als ze deze eerder hadden gekregen. Nu krijgen ze allerlei ingewikkelde schema’s tijdens de vergadering voor het eerst te zien. Meteen reageren is dan lastig. De meeste raadsleden zullen de planning dan ook nog eens goed moeten bekijken. Johan de Leeuw (AP/OPA) heeft zelfs het idee dat hij “nog even moet gaan afstuderen op dit project”. Marco de Kat (Leefbaar Almere) is de enige die het juist prettig vindt dat de presentatie niet vooraf is voorgelegd. “Ik hoor wat er gezegd is en ga daarna op zoek naar puntjes van aandacht.” Hij heeft verder geen vragen. Wethouder Tjeerd Herrema verzekert de raad dat de planning voortaan een onderdeel van de voortgangsrapportage zal zijn, die twee keer per jaar aan de raad voorgelegd wordt. “Dat helpt het totaal te zien”, zegt hij.
Raadsleden een ingewikkelde planning voorschotelen en hen vragen om er meteen op te reageren…Is dat een strategische afweging of heeft het College er niet bij stil gestaan?

Hoe kan dit ineens ‘oppoppen’?
Centraal in de mijlpalenplanning staat het kritieke pad. Activiteiten op het kritieke pad kunnen niet uitlopen zonder dat dit consequenties heeft voor de uiteindelijke deadline in 2022. Zo’n kritieke activiteit is het beschikbaar komen van de grond. Vergeleken met Venlo, waar de Floriade in 2012 plaatsvond, is dat een groot verschil. Daar was de grond destijds beschikbaar, in Almere niet. Op dit moment is het College dan ook druk in gesprek met camping Waterhout (die nog op het terrein gevestigd is, maar weg moet) en jachthaven Haddock (die kan blijven, maar ‘ingepast’ wordt). Prangende kwestie is de directe beschikbaarheid van een deel van de A6. “Er ligt een contract en het is geen automatisch gegeven dat de grond op het moment dat wij dat willen beschikbaar komt ten behoeve van de Floriade”, zegt wethouder Herrema. “Het is afhankelijk van de medewerking van Rijkswaterstaat en het consortium Parkway6. Daar is zeker bereidheid toe, maar we kunnen het niet opleggen, het is een kwestie van samenwerking.” Rijkswaterstaat en het consortium Parkway6 (bestaande uit de bedrijven Dura Vermeer, Besix,, RebelValley, John Laing Investments) hebben in mei 2016 het contract ondertekend voor wegverbreding van de A6 Almere Havendreef-Almere Buiten-Oost.
Miranda Joziasse van de VVD  zegt niet te begrijpen hoe dit nu ineens weer kan ‘oppoppen’, terwijl eerder nooit gesproken is over beschikbare grond voor de verbreding van de A6. Ook Jan Lems (D66) vindt de situatie met de grond een zorg. Hij vraagt of er nog meer knelpunten zijn en of er ook een probleem is met de realisatie van de woonwijk. “Ik heb vanavond nog geen onvoorwaardelijk bevestigend antwoord gehoord op de vraag of in 2022 gestart kan worden met de Floriade”, reageert Toon van Dijk van de PVV. Wat hem betreft zijn er nog steeds enorme risico’s die kennelijk voor lief genomen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.