Met oogkleppen naar het ravijn denderen

De Volggroep Floriade is van plan om een extern en onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar wat het kost als er tussentijds gestopt wordt met de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Leefbaar Almere heeft een motie ingediend om te voorkomen dat dit onderzoek  wordt uitgevoerd. De raad buigt zich donderdagavond 23 maart al voor de derde keer over dit onderwerp. Ook nu komen de partijen er niet uit.

Marco de Kat, fractievoorzitter van Leefbaar Almere en indiener van de motie, vindt het de taak van de Volggroep om het proces te begeleiden en “niet om politiek voor te sorteren”. VVD, CDA, D66 en PvdA steunen de motie, ChristenUnie, SP, PVV en Almere Partij/OPA zijn tegen. Volgens Miranda Joziasse (VVD) gaat de Volggroep met dit onderzoek buiten zijn opdracht. “Het onderzoek is een verstoring van het proces”, zegt ze. “We zitten nu in de fase van de uitvoering, waarin we investeerders moeten aantrekken. Met dit onderzoek straal je een bepaald beeld naar buiten uit.” Jan Lems (D66) is het daarmee eens. Hij vindt het onderzoek een verkeerd politiek signaal, dat mogelijke investeerders afschrikt. “Ik vraag me af in welk opzicht het onderzoek de gang van zaken verstoort”, merkt Roelie Bosch (ChristenUnie) op. Volgens haar kan de Floriade BV gewoon door met de opdracht, omdat het onderzoek extern wordt uitgevoerd. Zij benadrukt dat het College weliswaar geen diepgaand onderzoek heeft gedaan, maar wel een inschatting heeft gemaakt van wat het kost als er gestopt wordt met de Floriade. Het raadslid vindt het vanuit de controlerende rol van de raad relevant om te kijken of die inschatting klopt.
Toon van Dijk (PVV) meent dat door deze motie de instrumentenkist van de Volggroep wordt leeggeroofd. “Ik heb vorige keer al voorspeld dat er gestemd zal worden langs de lijn van coalitie – oppositie. Dat is zonde. Kennelijk mag er alleen maar gejuicht worden over dit soort projecten.” Als de motie wordt aangenomen, zal de PVV zelf een onderzoek naar de kosten van stoppen starten. Johan de Leeuw (Almere Partij/OPA) is van plan om daaraan bij te dragen. Hij vindt dat bij elk groot project à la minute opgehoest moet kunnen worden wat het kost als het fout gaat. “Het is gek dat dit hier niet op tafel ligt”, zegt hij. “Om als raad niet geïnformeerd te zijn over zoiets essentieels, is met oogkleppen naar het ravijn denderen”, voegt Ans Desumma (SP) eraan toe.

Volgende week staat het onderwerp voor de vierde keer op de agenda, nu in de vorm van een debat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.