Merendeel raad blij met uitleg van college over Utopiaeiland en Haddock

STAD CENTRUM – Het grootste deel van de gemeenteraad was afgelopen donderdag positief over de toelichting van het college om enkele tientallen woningen op Utopiaeiland te realiseren. Dat gold ook voor de toelichting over het afwijzen van de visie van Philippe van Thiel, eigenaar van Haddock.

Op verzoek van de PvdA gaf het college uitleg over de concrete kaders die worden gehanteerd voor woningbouw op het Utopiaeiland in het kader van de ‘showcase Growing Green Cities’. Het gaat hier om woningen die tijdelijk een functie hebben, maar uiteindelijk weer verdwijnen. PvdA-wethouder Tjeerd Herrema gaf aan dat het college al vanaf 2012 met Haddock in gesprek is. “Dat alles raakte in versnelling toen de eigenaar met een plan voor gebiedsontwikkeling kwam”, aldus de wethouder. “Haddock wilde een woontoren van 23 lagen op het Utopiaeiland realiseren, een plan dat niet conform de afspraken met bewoners van de Filmwijk was”, liet Herrema weten. “Het moet helder zijn, het plan dat er lag, kon niet”. Toon van Dijk (PVV) verweet de PvdA aan stemmingmakerij te doen. “Die 23 lagen hoogbouw waren geen vaststaand gegeven. Het had ook iets anders kunnen zijn.” Herrema gaf toe dat de kaders scherper gesteld hadden moeten worden. Hij benadrukte dat gebiedsontwikkeling en hoe een stadswijk neergezet kan worden, geen taak van een ondernemer is, maar een publieke taak.
Jan Lems (D66) toonde zich verheugd dat de wethouder en de eigenaar van Haddock weer met elkaar in gesprek zijn. Ook Ellentrees Müller (VVD) was blij met de helderheid. Johan van der Kroef (CDA) was opgelucht dat de showcase kleinschalig is, maar zei het jammer te blijven vinden dat bij Haddock verkeerde verwachtingen zijn gewekt.
De PvdA vond het voorstel daarmee voldoende besproken en zal geen motie indienen.

Artikel geplaatst op 11 juli 2016 op www.almeredezeweek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.