“Wij zijn een lener van geld, via ons kan het goedkoper. Maar je hoeft als gemeente niet overal borg voor te staan. Want wat als het rentepercentage weer stijgt?” zegt Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) tijdens de Politieke Markt op donderdag 23 juni. Vanavond staat het voorstel Raadsconsultatie Samenwerkingsovereenkomst en oprichting Floriade Almere 2022 BV op de agenda. Het college wil weten wat de raad vindt van een aantal veranderingen in het ‘Floriade-dossier’.

Van der Heijden is kritisch over het plan van het college om op te treden als financier van de Floriade BV en een lening van 30 miljoen euro te geven. De keuze van het college hangt samen met de lage rentepercentages die de gemeente in rekening kan brengen, hetgeen kosten bespaart.
GroenLinks krijgt steun van andere partijen. “De risico’s komen zo bij de gemeente te liggen, die stelt zich garant voor de tekorten van de BV. We zijn bankje aan het spelen. Het is een schande!”  roept Toon van Dijk (PVV). Ook de ChristenUnie heeft twijfels. “Moeten we dat niet beschouwen als een vergroting van het risico?” vraagt Marcel Benard. “Inderdaad, kan dat niet bij de bank? Een lening van 30 miljoen”, vindt ook Nico van Duijn (Leefbaar Almere).

Een andere wijziging is dat er gebruikgemaakt zal worden van een aantal bestaande budgetten, zo vertelt wethouder Tjeerd Herrema. Ook hierover laten partijen zich kritisch uit. “Een half miljoen dat uit het cultuurbudget gehaald wordt, dat vinden we eigenlijk niet kunnen”, zegt René Dekker (AP/OPA). Ook Ellentrees Müller (VVD) vindt de bekostiging uit de reguliere programmering vreemd. Volgens D66 en GroenLinks gaat dit ten koste van  reguliere activiteiten.  

Nog een verandering is het avondprogramma, dat de Floriade BV aan de Floriade wil toevoegen. Hierdoor nemen de kansen op meer bezoekers toe. Oorspronkelijk werd uitgegaan van 2 miljoen bezoekers, maar het college heeft dit aantal verhoogd met nog eens 160.000. “Je kunt je afvragen hoe realistisch dit is. Kijk naar het Rijksmuseum dat  2,3 miljoen bezoekers per jaar heeft”, aldus Marcel Benard.

De raad laat ook positieve geluiden horen. Nico van Duijn complimenteert het college en zegt het logisch te vinden dat er veel gewijzigd is. “We gaan een andere fase in, van zakelijkheid, snelheid, meters maken. Daarvoor is een ander soort mensen nodig. Mensen die snel kunnen opereren. De gemeente is daar geen kampioen in.” Ciska van Rijn (PvdA) is tevreden over de ambitie om 200 inwoners van Almere met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen door de Floriade. Johan van der Kroef (CDA) is “razend enthousiast” en geeft aan de BV er zo spoedig mogelijk moet komen.

Aan het eind van de bijeenkomst is er geen tijd meer voor de wethouder om antwoord te geven op de vragen van de raad. Volgende week komt de Floriade terug op de agenda.