STAD CENTRUM – Het initiatiefvoorstel ‘Afval scheiden loont echt’ van Martine van Bemmel (D66) kon afgelopen donderdagavond op weinig bijval rekenen in de gemeenteraad. Kern van het voorstel is om inwoners die weinig restafval aanbieden, te belonen.

Met deze methode, ook wel DIFTAR genoemd, worden huishoudens die weinig restafval aanbieden beloond met een lagere rekening. Het doel is om inwoners te stimuleren hun afval (nog) beter te scheiden. Alhoewel de raad positief is over de intentie van Van Bemmel haar voorstel, zijn er nog veel vragen en twijfels, met name over de praktische haalbaarheid. Zo is de CDA-fractie bang dat mensen hun afval elders zullen dumpen. Marco de Kat (Leefbaar Almere) vond het plan maar niks. “Wij geloven niet in gedragsverandering van mensen, ook al gebeurt dat elders wel”. Volgens Hassan Buyatui (PvdA) zijn Zoetermeer, Amersfoort en Zwolle inmiddels al gestopt met DIFTAR. Rutger Hengstham (VVD) vroeg zich af hoe het met de privacy van de inwoners zit, als er in de afvalbak een chip geplaatst wordt, waarmee bijgehouden wordt hoe vaak deze geleegd wordt. Roelie Bosch (ChristenUnie) was wel positief en vindt het de moeite waard om het voorstel een jaar uit te proberen. De PVV heeft het idee dat het voorstel gebaseerd is op het feit dat de beleidsdoelstellingen niet behaald zijn. Volgens Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) stagneert het scheiden van afval en komt het College daarom volgende week met aanscherping van het beleid. Wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) bevestigde dat binnenkort een collegevoorstel Almere zonder afval wordt geagendeerd. Hij vindt dat de doelstelling om het restafval te reduceren tot 50 kg per inwoner in eerste instantie zonder DIFTAR bereikt moet worden.
Het onderwerp komt binnenkort opnieuw op de agenda, omdat nog niet alle vragen van de raad zijn beantwoord. De kans op invoering van het systeem lijkt evenwel klein.

Artikel geplaatst op: 20 mei 2016 – 09:41 in Almere DEZE WEEK