Benauwd

“De raad vult zijn rol niet voldoende kritisch in. De Floriade is een groot project met een grote financiële impact. Laten we dat ook zo benoemen.” Aan het woord is Johan van der Kroef (CDA) tijdens de Politieke Markt op 14 april. In een kleine zaal, waarin publiek en pers dicht op elkaar geplakt zitten, vergadert de gemeenteraad opnieuw over de Floriade. De bijeenkomst is deels openbaar en deels besloten. Dat laatste met name als het gaat om onderhandelingen die op dit moment nog gevoerd worden.

Achterstanden
“De Floriade is de komende maanden een van de grote onderwerpen. Ik denk dat er al veel meer klaar is dan u op dit moment kunt zien”, zegt wethouder Tjeerd Herrema. De suggestie die vorige week gewekt werd alsof er grote achterstanden zouden zijn, vindt Herrema niet kloppen. “Er is het beeld dat we het privaat geld al binnengehaald zouden moeten hebben. Maar dat is juist de taak van de bv.” Volgens Marcel Benard (ChristenUnie) is het zaak om snel te starten met de bv. “Er is wel een achterstand”, merkt Toon van Dijk (PVV) op. “U had al lang met voorbereidende handelingen bezig moeten zijn. Uit het ondernemingsplan moet duidelijk worden welke strategie men gaat hanteren om private partijen aan te trekken.” Herrema antwoordt dat het plan er vóór de zomer zal liggen. “Echter”, zegt hij, “het ondernemingsplan is een product van de bv en niet van de gemeenteraad.” René Dekker (Almere Partij/OPA)  heeft gehoord dat er problemen zijn met de projectdirecteur en vraagt of er tijdelijke vervanging is als deze langdurig ziek blijft. Herrema bevestigt dit.

Verkeerde informatie
Ondanks de woorden van de wethouder, lijkt de raad niet gerustgesteld. Van Dijk vraagt zich zelfs hardop af of de Floriade bij deze wethouder wel in goede handen is.  Net als Van der Kroef vindt hij de Floriade een groot project, dat niet alleen over de Floriade gaat, maar ook over het inrichten van een deel van de stad. “We mogen niet achterover leunen”, zegt hij. Hij wil weten waarover de wethouder met jachthaven Haddock (die kan blijven) onderhandelt. “Ik heb even in het kadaster gekeken en daarin staat dat de grond gewoon van de haven is. Vorige week zei u echter dat verwervingspolitiek hierin geen rol speelt. U heeft verkeerde informatie gegeven!” De fractie wil weten of er een belemmering is als de gronden overgedragen worden aan de gemeente. Herrema geeft aan hierover in beslotenheid verder te praten.

Voor één keer eens
Marcel Benard (ChristenUnie) zegt blij te zijn dat de PVV de Floriade geagendeerd heeft. “Ik vind dit complimenten waard. Het is goed dat we erover spreken. Ik waardeer ook de opstelling van de PVV. Er wordt meegedacht hoe we van de Floriade een succes gaan maken.” John van der Pauw (PvdA) merkt op het voor één keer met de PVV eens te zijn.

Na een uur verlaten pers en publiek de zaal, omdat de raad in beslotenheid verder vergadert. Het is zo benauwd binnen dat ik bijna blij ben dat ik weg kan. Waarom vindt deze vergadering überhaupt plaats in zo’n kleine zaal? Er is amper plaats voor alle belangstellenden; sommigen moeten zelfs staan of op de grond zitten. En wat is de Floriade een ingewikkeld onderwerp. Hoe bereiden raadsleden zich eigenlijk voor op deze vergaderingen? Een mooie vraag voor volgende week…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.