Wethouder informeert raad onvoldoende over Floriade “Ik voel me een beetje beetgenomen”

Het is druk op 7 april tijdens de Politieke Markt. Onderwerp van gesprek is de Floriade in 2022, geagendeerd door de PVV, die zich grote zorgen maakt hierover. De fractie signaleert een gebrekkige communicatie over de voortgang van het proces en vraagt zich af of de raad wel genoeg geïnformeerd en geconsulteerd wordt. Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) wil hierover met de raad afspraken maken. “Mijn idee is om in een stoplichtrapportage twee keer per jaar te informeren. De eerste rapportage zal voor de zomer verschijnen.” Herrema hoort graag als er andere wensen zijn.

Onderhandelingen
De wethouder vertelt dat momenteel onderhandeld wordt met jachthaven Haddock (wordt ingepast in Floriade-terrein), camping Waterhout en restaurant Atlantis. “Ik heb goede hoop dat we er met het restaurant uitkomen”, vertelt Herrema, “maar het onderhandelingsproces met de camping verloopt moeizamer. Mijn conclusie is dat inpassing eigenlijk niet mogelijk is, net als bij het restaurant. Ik heb die conclusie ook gedeeld met de eigenaren van de camping.” Herrema heeft opdracht gegeven om voor de camping te zoeken naar goede alternatieven.

Nul vorderingen
Toon van Dijk (PVV) vraagt zich af hoe het met de oprichting van de bv staat. “Voor de zomer moest de raad snel een beslissing hierover nemen en nu blijkt die bv er nog niet te zijn! Ik zou willen oproepen tot urgentie”, zegt Marcel Benard (ChristenUnie).  Van Dijk doet er nog een schepje bovenop: “Onder wethouder Mulder moesten we snel tot oprichting van een bv komen en nu blijkt dat er nul vorderingen zijn gemaakt en dat we minimaal een jaar achterlopen.” Ook Ellentrees Müller (VVD) zegt het vreemd te vinden dat er nog geen bv is. Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) voelt zich een beetje beetgenomen: “Het moest eerst allemaal heel snel en nu blijken  er nog geen private partijen te zijn.” De wethouder geeft volmondig toe dat de eerdere voorsprong kwijtgeraakt is. “De voorbereiding vraagt meer tijd. Ik kan u zeggen dat ik de urgentie dagelijks voel. U heeft verder ook een punt, er is nog geen private partij. Maar eerst moet de publieke kant op orde zijn –  vooral een taak van de bv – daarna pas kunnen private partijen geïnteresseerd worden.”

Toevallig
“Had u de raad niet eerder moeten informeren, nu blijkt dat er een andere strategie is gekozen?”, vraagt Van Dijk. Rob van de Kamp (D66) valt hem bij: “Dat er vertraging is hoor ik nu dankzij de agendering van de PVV. Dat horen we echter bijtijds te weten, niet toevallig.” Herrema geeft toe dat hij inderdaad zaken had moeten melden. Hij is op zoek naar een methode om goed over de voortgang van het hele traject te informeren. “Ik doe dat liever in bredere context, want dan ziet de raad het geheel, in plaats van elk onderdeeltje.”

Volgende week wordt er verder gepraat over de Floriade. En over de vraag of de raad haar controlerende taak kritisch genoeg invult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.