Bestuurlijke integriteit

De laatste donderdag van maart vergadert de raad tijdens de Politieke Markt over het voorstel Hoe bouwinitiatieven tot stand komen. Initiatiefnemers zijn Irene Hooff (VVD) en Nico van Duijn (Leefbaar Almere).

Russisch verhaal
Volgens Hooff zijn er geruchten dat mooie initiatieven in Almere niet tot hun recht komen. “Ik heb het over mensen met ideeën voor bestaand vastgoed, die dit willen ombouwen tot huizen”, zegt ze. “Mensen schijnen zich tot meerdere afdelingen binnen de gemeente te moeten richten.” Volgens Hooff is het zaak om mensen snel en competent te woord te staan. Zij is daarom voorstander van één meldplek, van waaruit mensen verder begeleid worden. Van Duijn voegt eraan toe dat mensen die goede vrienden binnen het stadshuis hebben, soms beter de weg weten te vinden. “Het gaat dan om particulieren, en dat lijkt nogal een Russisch verhaal”, zegt hij.

Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) geeft volmondig toe dat het beter kan. “We moeten inderdaad het proces goed inrichten”, licht hij toe. “Degenen die de weg weten, weten de weg. Maar voor degenen die de weg niet weten, moeten we het geheel beter organiseren. Het mag niet zo zijn dat initiatieven van de grond komen als je vriendjes hebt bij de gemeente.” Herrema wil belangenverstrengeling voorkomen. Ook geeft hij aan dat de spelregels aangescherpt moeten worden en dat partijen die initiatieven indienen, goed gewogen moeten worden. Van Hooff reageert onmiddellijk. “Bij mij gaat een alarmbel rinkelen bij uw opmerking over het proces om goed te checken of initiatiefnemers kredietwaardig zijn. Is er dan nu geen proces om te controleren of mensen het budget hebben dat ze zeggen te hebben?” Herrema verzekert dat dit er wel degelijk is, maar dat het zaak is om dat nog eens aan te scherpen.

Nauwe banden
Van Duijn vertelt soms gebeld te worden door commerciële partijen. Hij is huiverig om als raadslid voor hun karretje gespannen te worden. “Ik zou daar een afspraak over willen maken”, zegt hij.  Herrema antwoordt dit een lastig dilemma te vinden, dat met bestuurlijke integriteit te maken heeft. “Het zal in de bestuurscode meer aandacht gaan krijgen en er moet een werkwijze komen om dit bespreekbaar te maken.”
Het valt me op dat Van Duijn vasthoudend deelneemt aan de vergadering. Hij wil niet dat commerciële partijen hem gebruiken om zaken binnen de gemeente voor elkaar te krijgen. Hij is bang voor te nauwe banden. Banden met de vastgoedwereld. Banden die ertoe kunnen leiden dat als ik iets voor jou doe, jij op een gegeven moment ook iets voor mij doet.
Ik moet denken aan de innige contacten tussen de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey en bevriende lokale projectontwikkelaars.
En een raad die Van Rey bijna kritiekloos volgde.
Van Duijn zal dat niet overkomen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.