Zaken doen

“Kijk, als uw kleine overlijdt, dat is in principe duurder, want daar komt meer publiek op af”, zegt de verkoopadviseur van Dela op nonchalante toon tegen een jong stel. “Niet dat we dat willen, want we vinden het fijn als je heel oud wordt”, grinnikt hij. 

Mijn man heeft het altijd al gezegd: als je genoeg geld hebt, is een uitvaartverzekering niet nodig.  Wij hebben  er geen, maar ik ben er niet gerust op. Ook niet als ik op tv een reportage over natuurbegraafplaats Het Bergerbos in Limburg zie, goedkoper dan elders. Een plek zonder hekken en regels.  Die vrijheid spreekt me wel aan.  Maar begraven worden in Limburg… ik was juist zo blij dat ik er weg was.

Ik bezoek de internetsites van diverse uitvaartorganisaties. Voor  11 à 12 euro per maand schijn je al verzekerd te zijn.  Daar moet je niet moeilijk over doen. Dat bedrag kan op je 85ste oplopen tot 100 euro per maand. Maar hoe groot is de kans dat je zo oud wordt?  Op de site van Monuta is het mogelijk om je uitvaartstijl te bepalen. Kijk, dát is pas meedenken met je klant. Ik doe de test. Mijn stijl is luchtig. Ik ben een mens van gezelligheid en plezier. Een biljartje leggen bij mijn uitvaart past daar heel goed bij.  Biljartje leggen? Daar hou ik helemaal niet van en mijn dierbaren ook niet.  Ik lees verder dat ik bruis van energie en volop van het leven geniet. Ja! Dat klopt. Daarbij past een uitbundig afscheid, een spektakel. Nee, uitbundig hoeft ook weer niet.  Verwarrend allemaal.

Bij  Yarden sluit je vandaag een polis af en, ook al overlijd je over 2 maanden,  krijg je toch het volledige bedrag uitgekeerd.  Dat is goed zaken doen. Werf je een nieuwe verzekerde, dan krijg je een cheque cadeau, bijvoorbeeld een bloemenbon.  Ik verzin het niet.

“Heb je Rian al in haar rieten mand gezien”, vroeg iemand mij op de dag van de crematie van een vriendin. Ik schrok en zag meteen een wasmand voor me, het hoofd van Rian daar uitstekend. Gelukkig bleek het een dichte kist van riet te zijn, die Franse vrienden voor haar maakten.  Het vervoer kostte wat, maar verder was het een eenvoudig geheel.

Het is een mogelijkheid, zelf mijn kist vlechten en nieuwe leden werven voor Yarden.  Hoef ik in ieder geval niet terug naar Limburg voor mijn laatste reis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.