Maandelijks archief: augustus 2014

Burgerinitiatief voor behoud Camping Waterhout

Vanavond, 28 augustus, staat het burgerinitiatief van Tineke Fokkens op de agenda van de Politieke Markt in Almere. Blijft camping Waterhout op het terrein waar hij nu is? Of verhuist hij naar elders en maakt hij plaats voor de Floriade, die in 2022 wordt gehouden op en om het recreatiegebied ’t Weerwater?
Er zitten veel bezoekers in de zaal, die duidelijk zijn gekomen om de eigenaar van de camping te steunen. Ondanks dat zij zich niet hoorbaar mogen bemoeien met de vergadering, wordt applaus voor het vurig pleidooi van Fokkens berustend toegestaan door Cocky Kuipers. “Mag eigenlijk niet, maar ja”, zegt de voorzitter. Opvallend is de afwezigheid van wethouder Henk Mulder, die plannen heeft om de camping te verplaatsen van het Weerwater naar het Vogeleiland. Op de plek van de camping zullen dan zeshonderd woningen worden gebouwd.
Het sterke aan Fokkens’ pleidooi is dat ze het behoud van de camping niet alleen koppelt aan haar eigen belang, maar ook aan het belang van bewoners en toeristen. De camping zorgt voor economische meerwaarde en is een oase van rust, midden in de stad. “Ik wil graag de visie van de gemeente weten. Gaat de raad voor het behoud van de camping of voor wéér een nieuwe woonwijk? Wij houden van Almere, maar houdt Almere ook van ons?” vraagt Fokkens aan de raad.
De partijen zijn het met elkaar eens: de wethouder moet in gesprek gaan met deze ondernemer en met een fatsoenlijke oplossing komen. Ze horen nu de kant van de eigenaar van de camping, maar willen ook de mening van het College horen. Zijn er toezeggingen gedaan door het College? Hoe zijn de gesprekken gegaan tussen de wethouder en Fokkens?
“Ik heb eindeloze gesprekken met de gemeente gehad”, vertelt Fokkens. “Gesprekken die niets hebben opgeleverd. Al twee jaar! Wij zijn vóór de Floriade, het is een prachtig plan, maar niet realistisch. Het overplaatsen van de camping naar het Vogeleiland kost miljoenen. En op dat eiland komen we in een bouwput terecht.”
De vergadering eindigt met de mededeling dat de raadsleden nu aan zet zijn. Zij gaan kijken wat de wethouder te zeggen heeft over deze kwestie. Dan pas wordt er een besluit genomen.