Maandelijks archief: januari 2014

“Een klap in het gezicht van de burgemeester” Reacties van de gemeenteraad op PVV-motie

“U legt de hele tijd een link tussen vandalen en jongelui die vrijwilligerswerk hebben gedaan.” Burgemeester Annemarie Jorritsma windt zich zichtbaar op tijdens de Politieke Markt in Almere, waar raadsleden zich buigen over een motie van de PVV. De partij is het niet eens met het besluit van Jorritsma om 15.000 euro te geven voor een skatebaan in het centrum, een beloning voor het feit dat in 2013 de schade tijdens de jaarwisseling 30.000 euro minder is dan het jaar ervoor. Geen skatebaan maar snelrecht, is het standpunt van de PVV.

“Er wordt alleen gesproken over publiek eigendom. Maar er is ook schade aan privébezit veroorzaakt. Zo is er bijvoorbeeld een boot ontploft en een ondergrondse container. De brandweer is veertig keer uitgerukt”, licht PVV’er Toon van Dijk de motie toe.
Jorritsma lijkt niet onder de indruk. “Vergelijk ons met welke stad dan ook: er zijn hier geen auto’s in brand gestoken tijdens de jaarwisseling. Het is belachelijk goed gegaan! Er is niet één incident geweest waarbij jongeren zijn voorgedragen voor snelrecht. Nu creërt de PVV het beeld dat we vandalen belonen. Dat is niet waar.”
De aanwezige raadsleden scharen zich unaniem achter Jorritsma. Henk Hasper (CDA) geeft aan dat de burgemeester een helder verhaal heeft. René Maertens (VVD) is trots op de jongeren van Jongeren Veilig Stadshart Almere (JVSA) die voorlichting hebben gegeven aan leeftijdsgenoten om hen te vertellen wat de spullen in de openbare ruimte precies kosten. “Zij doen dat vrijwillig, in hun vrije tijd”, benadrukt Maertens. “Dat mag beloond worden. Jongeren die andere jongeren aanspreken. Dat werkt het beste!” Hij is het eens met Jorritsma dat de PVV een verkeerde voorstelling van zaken geeft. “Ik ben benieuwd naar de oplossing die de PVV aandraagt. Wij zijn trots op de jongeren en steunen de burgemeester.”
Ook Jonathan de Jong (D66), Marco de Kat (Leefbaar Almere),  Roelie Bosch-Nijeboer (ChristenUnie) en Jo Maas (GroenLinks) staan achter Jorritsma. “De PVV framet op zo’n manier dat het een klap in het gezicht van de burgemeester is”, zegt Maas. “De motie van de PVV is niet alleen verwerpelijk, maar ook schadelijk. Een dertienjarige die iets opblaast meteen een crimineel noemen?”
Toon van Dijk (PVV) schudt zijn hoofd en zucht: “Dat zeg ik niet. Hoe noem jij het dan? Over framen gesproken…Er wordt gesuggereerd dat de gemeente geld verdiend heeft. Maar er is voor 71.000 euro vernield en dan geven wij een skatebaan. Mensen weten niet hoe het hoort. Normaal gedrag hoeft niet beloond te worden. Dat signaal moet de overheid niet geven.”
“Dat mag wél beloond worden”, reageert Jorritsma. “Er is geen ongepast gedrag tegenover hulpverleners geweest. Dat is ongelooflijk!”
“Er is fantástisch gedrag tegenover hulpverleners geweest…” betoogt Van Dijk. “Brandweerlieden zijn met vuurwerk belaagd. Het is toch iets te makkelijk om daar juichend over te doen.”
“U probeert een beeld te creëren dat deze stad beroerd is en ik pas ervoor om me daarbij neer te leggen”, zegt Jorritsma geëmotioneerd.
“Van Dijk windt zich op over een onjuiste voorstelling van zaken, maar doet precies hetzelfde”, vindt Maertens. “Ik vraag u nogmaals om met een oplossing te komen waar Almere beter van wordt!”
“Labels hangen aan bushokjes en vuilnisbakken om zo te laten zien wat de kosten zijn voor de gemeenschap als deze worden vernield, is een aanpak die we toejuichen. Maar het cadeau, daar ben ik het niet mee eens”, zegt Van Dijk.
“En ik vind het een mooie beloning,” zegt Jorritsma, “laten we daar vooral mee doorgaan.”