Maandelijks archief: september 2013

“Behoud Internationale School Almere”

 

“Bent u van de pers?” vraagt een man van middelbare leeftijd van Omroep Flevoland aan mij. Ik zit vooraan in de zaal van het stadhuis in Almere, waar ik de politieke markt bezoek. Ik denk na. Ben ik van de pers?
“Ja”, antwoord ik.
“Van welke pers?” vraagt hij.
Inmiddels begrijp ik dat ik op ‘zijn’ plaats zit, een van de weinige stoelen met een klein tafeltje. Maar…de vergadering van de gemeenteraad op donderdagavonden is toch een openbare gelegenheid, waar alle burgers welkom zijn? Ik krijg een onbehagelijk gevoel en ben blij als de bijeenkomst begint.

Onderwerp van vanavond is de Internationale School Almere (ISA). In juli bleek deze school met grote financiële problemen te kampen. Wethouder van Onderwijs René Peters (D66) besloot toen een deel van de huur van het schoolgebouw te betalen. Chris Jansen (PVV) vindt het vreemd dat er een afspraak is gemaakt voor het financieren van vier jaren.  “Het gaat om vier keer 40.000 euro! Wij zullen binnenkort met een motie komen om een jaarlijkse controle uit te voeren.” Fractievoorzitter Frits Huis (Leefbaar Almere) vraagt zich af waarom er überhaupt geld gegeven wordt. “De internationale school in Amsterdam vraagt veel en veel meer bijdragen. Ouders van expats dragen 4500,- euro op jaarbasis bij, ouders van hier 2500,- euro. We gaan nu een particuliere school steunen met een huurbijdrage die ouders zelf zouden kunnen betalen”, aldus Huis. Hij betwijfelt of de wethouder op de hoogte is van deze bedragen.
“De gemeente had niets hoeven doen, maar we hebben de keuze gemaakt om dat wél te doen – alhoewel het schoolgebouw in principe van het schoolbestuur is. Anders zouden 172 kinderen op andere scholen geplaatst moeten worden. Wij vonden het belangrijk de school voor de stad te behouden”, verdedigt René Peeters zich. Hij geeft toe niet te weten welk bedrag ouders van andere internationale scholen betalen. Op de vraag van Huis of de raad nog kan ingrijpen in het proces, geeft Peeters een bevestigend antwoord. “De raad is het hoogste orgaan en heeft het recht de financiële steun in te trekken.”  
Tijdens de behandeling van de begroting zal de raad verder spreken over dit onderwerp.